Què veure a Lleida? És molt fàcil decidir-ho, ja que és una província plena de llocs turístics i paisatges atractius que fàcilment et deixaran sense alè. En aquest article et presentem 10 llocs que no et pots perdre.
Què veure i visitar a la província de Lleida
Excursió Congost de Mont-Rebei
Una de les millors coses a fer a Lleida (província principalment de muntanya) és la ruta pel Congost de Mont-Rebei, la frontera natural entre Osca i Lleida. És molt popular a Catalunya, així que et recomanem que matins per no trobar-te massa aventurers. Aquesta excursió de 4 quilòmetres i vistes impressionants no és apta per als que tenen vertigen, ja que el camí (que segueix el curs del riu Noguera Ribagorçana) està tallat a parets que arriben als 500 metres d’alçada. Tindràs l’oportunitat de creuar el pont penjant del Barranc de Sant Jaume, i si et veus amb forces, pots arribar fins al pont penjant del Congost del Seguer.
Lleida capital
No ens podem oblidar de la capital, amb llocs de referència històrica i cultural. Què veure a Lleida ciutat? Els llocs turístics que no us podeu perdre són els següents:
La Seu Vella hauràs sentit a parlar de l’església del segle XIII que també va ser caserna general entre 1707 i 1948, amb una torre des d’on es poden apreciar unes vistes de tota la ciutat.
El Castell del Rei, un espectacular mirador, és una altra de les coses a veure a Lleida, on va ser coronat Jaume I El Conquistador.
El Castell templer de Gardeny, construït entre els segles XII i XIV i del qual només en queden les ruïnes (que donen una idea molt precisa sobre com era la vida dels 20 templers que el van habitar).
El Palau de la Paeria (l’ajuntament), un edifici d’estil romànic i neoclàssic de principis del segle XIII que explica la història de Leida. L´entrada és gratuïta i és obert cada dia de la setmana.
Esglésies romàniques de la Vall de Boí
Què visitar a Lleida? Sobretot les esglésies romànic-llombardes de la Vall de Boí. Generen molt turisme, ja que algunes han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquestes esglésies van ser construïdes entre els segles XI i XII. Endinsar-se a conèixer aquestes relíquies del llegat històric de Catalunya us permetrà viatjar en el temps fins a una època en què la religió ho era tot.
La ruta que us proposem inclou l’església de Santa Maria de Taüll (amb el Pantocràtor), la de Sant Climent de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.
Monestir de Vallbona de les Monges
De tots els llocs per visitar a Lleida, us proposem que aneu al Monestir de Vallbona de les Monges, a Urgell: una de les tres parades principals de la famosa ruta del Cister.
Va ser fundat al segle XII i és especialment peculiar. Al seu claustre combina els estils romànic, gòtic i àrab. Tampoc pots oblidar-te la Sala Capitular, amb els sepulcres de les diferents abadesses (ja que la seva comunitat és femenina).
Aquí et deixem els horaris perquè t’acostis a veure aquesta meravella arquitectònica: de dimarts a dissabte de 10:30h a 13:30h, ia les tardes de 16h a 18h, els diumenges obren a les 12h.
Montfalcó Murallat
Una altra de les coses a veure a Lleida província és sens dubte Montfalcó Murallat, un petit poble que es troba al cim d’un turó. A banda de tenir tan sols 15 cases, és especial perquè aconseguirà transportar-te a l’Edat Mitjana amb els seus carrers estrets, la seva església del segle XI, els seus baixos arcs de pedra… El cert és que Montfalcó Murallat a la seva essència és una perfecta representació dels pobles medievals, això sí, amb gran encant. Tantíssim que algunes de les cases han esdevingut cases rurals. Sabies què? El poble encara té alguna cosa més que ho fa destacar: la seva cisterna a la plaça central. Sí, sí… ho has llegit bé, una cisterna on encara avui s’emmagatzema l’aigua del poble.
Penelles
De moment t’hem recomanat diferents indrets per visitar a Lleida que tenen un llegat històric important; però ara et parlarem d’un lloc una mica més modern. Què veure a prop de Lleida? Penelles, a 40 minuts amb cotxe de la capital, és un poble ple de grafits fets per reconeguts grafiters de tot Europa (cada any se celebra un festival on són convidats), així que no té malbaratament: s’han convertit en l’atractiu turístic del poble, per la qual cosa si no vols perdre’t cap, a l’oficina de turisme t’assenyalaran on es troben els més destacats.
Castell de Montsonís
La llista segueix! El castell de Montsonís és un dels millors castells visitables de la zona, que encara és la llar del propietari: el Baró d’Albí, de l’Ordre dels Cavallers de Malta; que resideix a la planta superior del castell. Tot i això, el castell està obert al públic dissabtes, diumenges i festius; i es permet visitar les seves estades principals, permetent endinsar-se perfectament a la vida a l’Edat Mitjana.
Baronia de Sant Oïsme
Què veure a Lleida i rodalies? Per si encara no us hem convençut, us presentem la Baronia de Sant Oïsme, a 20 minuts amb cotxe de Camarasa. Es tracta d´un embassament, i just al costat trobaràs una torre de pedra i una església, dedicada a Sant Bartomeu. Tot i ser un complex arquitectònic senzill val la pena, sobretot per les increïbles vistes que es poden apreciar des de dalt de la torre, d’uns 14 metres. Hi ha referències de la Baronia des del segle XI, quan era un castell, encara que no es pugui apreciar avui dia.
Ruta del Vi
El riu Segre ha permès el creixement de vinyes, convertint les terres de Lleida en una destinació atractiva per a aquells que volen fer enoturisme. Hi ha diferents cellers per tota la província que formen part de la Denominació d’Origen Costers del Segre: uns vins que han nascut a terres calcàries, sota un clima mediterrani. Conèixer aquests cellers et permetrà conèixer el sabor de la terra en total profunditat, ja que la ruta del vi va des del sud de Lleida fins al nord, on es fan servir diferents tècniques de fermentació. En alguns casos el vi neix entre les pedres… sí, ho has sentit bé! Però per descobrir-ne més hauràs de visitar-lo.
Itinerari Modernista
Ja hem parlat de la capital, però ens havíem centrat a la part nascuda entre els segles XII i XIV. Però, com bé sabràs, el modernisme va ser un important moviment artístic a Catalunya, i va deixar empremta a Lleida. Si t’acostes al centre, hauràs de parar al Teatre Municipal de l’Escorxador, a la Casa Melcior, la Casa Morera, la Casa Magí Llorens i les Cases de Balasch. Alguns d’aquests edificis són Bé Cultural d’Interès Local, i han estat remodelats, així que és fàcil apreciar la vitalitat dels colors que tant es feien servir a principis del segle XX.