Els 10 millors castells de Lleida província

Castell de Guimerà, dibuix a llapis del poble de guimerà amb el castell al centre. segle X i X

T’estàs plantejant conèixer amb més profunditat la història de Lleida? Per això cal descobrir els seus castells. En aquest article us presentem els 10 millors castells de Lleida província amb més encant.

Castell de Gardeny

Castell de Gardeny, façana del castell de nit, amb molta il·luminació

Un dels castells més famosos de la província és el castell templer de Gardeny, al turó de Gardeny, de la ciutat de Lleida. Va ser construït a la segona meitat del segle XII per l’Ordre del Temple, quan el comte de Barcelona els va atorgar aquest terreny per l’ajuda que li havien prestat contra els musulmans. Aquest castell és la representació perfecta de com era l’arquitectura templera. Es manté pràcticament intacte! Hi ha una església construïda just al costat, i es considera un edifici singular, atès que conserva una de les poques pintures murals templeres de tot Europa. No té malbaratament!

Castell de Montsonís

Castell de Montsonís, façana del castell, porta principal a la seva esquerra un enorme xiprer. A la dreta dos finestrals en forma d'arc i la gran torre d'homenatge

Un dels castells més coneguts i importants de la província és el Castell de Montsonís. Va ser construït el 1024 per protegir la terra de la conquesta musulmana. Així doncs, és rellevant ja des de l’època medieval, a la qual aconsegueix transportar tots els visitants. Tot el castell en si és un monument i val la pena descobrir-ho en profunditat, però volem destacar la torre d’homenatge (ens veiem obligats a presumir de les vistes… no te les pots perdre!). El castell encara té llogaters, per això hi ha algunes habitacions d’ús privat. Sí, ho has llegit bé; però això no impedeix que es facin visites guiades (està obert al públic de dimecres a diumenge)

Castell del Rei - La Suda

Castell del Rei - La Suda, vista general del castell, amb tres xiprers en línia al costat de la muralla

Si visites Lleida, és indispensable anar al Turó de la Seu Vella, on hi ha dos dels edificis més importants de la capital: la catedral, o “Castell de Lleida”; i el Castell del Rei – La Suda, construït el 882. Va ser la llar de l’últim califa de Còrdova i on va néixer la Corona d’Aragó. Així, doncs, és impossible no tenir present aquest castell quan parlem de la història de Lleida, Catalunya i fins i tot d’Espanya. A la sala reial del castell hi ha el Centre d’Interpretació de la Suda, un espai museogràfic que explica la seva història a través de panells i audiovisuals. Hi ha també un mirador que és, a més, el punt més alt de la ciutat. ¡Aprendre així no té preu!

Castell de la Ràpita

Castell de la Ràpita, vista imponent de la torrassa d'homenatge

Aquest castell, construït el 1091 i d’origen àrab, es troba a Vallfogona de Balaguer, a la comarca de La Noguera. Actualment, no es pot visitar, doncs és propietat i llar del Duc de Maqueda. Tot i així, gosem dir que veure el seu exterior ja és més que suficient, ja que pots aprofitar i veure també l’església romànica de Santa Margarita (ara la capella del castell). Del que era la fortificació en queda la torre esquerra de la façana, la planta rectangular i els seus murs; ia partir d’aquí es va anar construint el castell medieval. Pot semblar un castell com molts altres, però part de l’encant de Lleida hi resideix.

Castell de Mur

Castell de Mur, vista general de la situació del castell sobre un turó envoltat de boscos

El castell de Mur, al costat de la Col·legiata de Santa Maria de Mur, són el símbol del domini militar i espiritual d’unes terres que estaven sent conquerides pels musulmans. Aquí ja tens una raó per la qual ho has de visitar… ara deixa’ns sorprendre’t amb la seva bellesa. El cert és que el Castell de Mur és molt simple parlant arquitectònicament, però alhora és una obra única si ens fixem en l’arquitectura civil militar del segle XI. En visitar-lo és molt fàcil aturar el temps i transportar-se segles enrere, quan era propietat d’Arnau Mir de Tost. Tot això és possible gràcies a les visites que es fan, que permeten captar l´essència del lloc.

Castell de les Pallargues

Castell de les Pallargues, façana del castell damunt la porta principal una gran volta amb l'escut al centre. Il·luminació nocturna a tota la façana principal del castel

A prop de l’ajuntament de les Pallargues i en un carrer molt dissimulat, hi ha el castell de les Pallargues. En el moment de la seva construcció (1061), el castell estava aïllat i al punt més alt de la població; però el 1636 es van construir cases al seu voltant, per la qual cosa va acabar sent el centre d’un nucli urbà. L’aspecte que té avui es deu als bombardejos i l’ocupació militar que es van donar durant la guerra civil. Aquest castell és sens dubte un dels nostres preferits, ja que capta molt bé l’essència del que va ser, i és capaç de transportar-te a una època passada. A més, les visites es poden fer amb guia, així que és molt més fàcil reconstruir la seva història.

Castell de Guimerà

Castell de Guimerà, dibuix a llapis del poble de guimerà amb el castell al centre. segle X i X

Si el teu objectiu és conèixer els millors castells de la província de Lleida, el castell de Guimerà no pot faltar a la teva llista: construït entre els segles X i XI (durant plena reconquesta cristiana), i Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1949. més destaca és la torre de vigilància, que es conserva perfectament i té una alçada de 20 metres; permetia unes vistes ideals de tota la zona. No ens creus? Pots comprovar-ho per tu mateix/a, ja que al seu interior hi ha unes escales que permeten pujar fins al mirador que hi ha a la part superior. El castell va quedar danyat durant la Primera Guerra Carlina (1835); ia principis del segle XXI es van fer unes reconstruccions per poder deixar el castell a l’estat en què ara es troba.

Castell de la Floresta

Castell de la Floresta, vista del castell al fons s'albira una petita muntanya . A la dreta l'església seguint cap a l'esquerra la torre i tot seguit l'edifici

El castell de la Floresta es va construir a inicis del segle XIII, i una de les seves característiques més atractives és que acull elements romànics, gòtics i renaixentistes. No t’ho pots perdre! Ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i va ser on els ducs de Cardona, els comtes de Pallars i els ducs de Medinaceli es van allotjar durant temps de cacera. El castell està en molt bon estat, atès que l’ajuntament de la Floresta sempre té present la importància de restaurar-lo. Es fan visites guiades per poder explicar com es va construir, en quin context i el seu pas per la història, doncs va ser llar de famílies importants per a Catalunya.

Castell de Ribelles

Castell de Ribelles, vista del castell amb les seves muralles, el fossat que l'envolta i al centre la torre d'homenatge sota un cel blau

En un turó a prop del poble de Ribelles hi ha el castell de Ribelles. La seva ubicació estratègica, les muralles, el fossat que l’envolta i l’alçada de la torre de l’homenatge, el van convertir en un important castell de la Noguera. Es creu que és una construcció del segle VIII i d’origen islàmic, tot i que només apareix en documents a partir del segle X. impressionar per la seva història. No hi ha cap raó per no visitar aquest castell!

Castell de Preixens

Castell de Preixens, vista de la cara nord del castell d'origen islàmic.

Es creu que aquest castell va ser construït al segle X, durant l’època andalucita, com molts altres castells de la zona. Tot i això, actualment és molt complicat veure com va ser, doncs el que encara queda dret és la reconstrucció que es va fer durant el segle XVI, quan va passar de ser un castell a ser una casa senyorial renaixentista. Així doncs, l’única cosa original i islàmica que queda és a la cara nord del castell. El municipi de Preixens és molt ric en patrimoni cultural, principalment donat pel castell, així que si voleu descobrir com es vivia durant l’època medieval, visitar aquest castell és una de les millors opcions.

Abrir chat
¿Necesitas ayuda?
¡Bienvenido viajero/a! 👋
¿Tienes alguna duda?
Contáctanos :)