Santa Eulàlia de Pomanyons

Vista exterior de l´absis d´una petita ermita romànica

Estem convençuts que aquesta no és la primera vegada que us parlem de l’Ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons, encara que sí que serà la primera vegada que us fem una descripció al detall. El nostre objectiu és que la vegeu amb els mateixos ulls que nosaltres: amb una mirada d’admiració!

La Baronia de Rialb és un municipi de Lleida molt ric naturalment i culturalment, així doncs, sempre hi ha alguna cosa per fer. En aquest cas, nosaltres us proposem que us apropeu a l’Àrea del Dolmen Sols de Riu, lloc on es troben els monuments arquitectònics de major importància de la zona, i visiteu l’ermita.

Què cal saber de l'Ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons

Amb el propòsit que la visita a l’ermita sigui molt més profitosa, us deixarem una mica d’informació sobre aquesta obra arquitectònica. D’aquesta manera, en el moment de la visita, podreu fer-vos els experts! No hi ha res com fer una excursió ben preparada.

Santa Eulàlia de Pomanyons és una ermita romànica que va ser construïda al segle XI (la primera referència que s’ha trobat de l’ermita és del 1073). Tot i això, actualment és possible apreciar l’ermita en molt bon estat, ja que en el moment del seu trasllat (el qual es va fer per garantir la seva supervivència quan es va construir el pantà de Rialb) es va aprofitar l’ocasió per restaurar-la.

Es tracta d´una construcció molt senzilla i sense decoració exterior, seguint les característiques principals de l´estil arquitectònic: és una ermita d´una sola nau, amb la típica volta de canó i un absis semicircular. A més, és un edifici de petites dimensions, d’uns 10 metres de llargada i 4,5 d’amplada. I tot i tractar-se d’una construcció tan simple, tot i així ha aconseguit robar-nos un trosset de cor.

Al seu moment, l’ermita era al costat del Mas Pomanyons, una casa important que avui dia està submergida a les aigües de l’embassament.

Atesa la informació que s’ha trobat de l’ermita, es creu que es va construir a prop del que un cop va ser un temple (segle IX o X). Cal tenir en compte que en aquella època, era el moment del conflicte cristianomusulmà, per la qual cosa es diu que l’ermita podria haver estat una fortificació usada per demostrar el poder i el control cristià en aquest territori.

¿Com arribar a l'ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons?

¿On dormir a prop de l'ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons?

A només un quart d’hora amb cotxe de l’Àrea Dolmen Sols de Riu, on també hi ha l’Ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons, hi ha la Casa dels Peixos. Es tracta de la nostra casa rural, perfecta per passar les vacances amb els teus éssers estimats, ja siguin familiars o amics, ja que té una capacitat per allotjar fins a 16 persones, de manera que no hauràs de triar!

La Casa dels Peixos té dos pisos de 200m2 cadascun: al primer hi ha el rebedor, dues espaioses habitacions amb un bany particular cadascuna, i, ja que l’objectiu és que a la casa trobeu tot el necessari per a distraure-us, n’hi ha també una sala de jocs. A la segona planta hi ha sis grans habitacions més (també amb bany privat), la cuina, i el menjador. Aquesta última sala té accés directe a l’exterior de la casa, on podreu relaxar-vos a la piscina, pescar al llac particular que hi ha al jardí, gaudir de la barbacoa, o aprofitar l’espai que hi ha de més per practicar altres activitats a l’aire lliure .

Altres llocs d'interès de la zona

Al llarg d’aquest article ja hem esmentat força vegades el Dolmen Sols de Riu, per la qual cosa ara només us recordarem que es troba a la mateixa zona i que seria un malbaratament perdre-li-ho. Tot i així, això no és tot el que cal fer a l’àrea. A parer nostre, heu de treure profit a l’excursió i visitar també l’Església de Sant Girvés de la Torre de Rialb, l’Església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb; que es troben a 300 metres de l’ermita.

Reserva les teves dates al calendari

Sestà carregant el calendari...
Powered by Booking Calendar
captcha

Contacte i reserves

Consulta’ns per a més informació
i disponibilitat, estarem encantats d’atendre’t    Abrir chat
    ¿Necesitas ayuda?
    ¡Bienvenido viajero/a! 👋
    ¿Tienes alguna duda?
    Contáctanos :)